El 15,2% dels infants desnonats tenen problemes de salut

Un informe alerta sobre l’impacte de la crisi hipotecària en la salut física i mental de les persones que la pateixen


Els fills hereten el patiment dels pares que viuen execucions hipotecàries. Si en general el 3,8% dels nens pateixen problemes de salut, en el cas dels infants de famílies que han de fer front a aquesta situació el percentatge es dispara i és gairebé cinc vegades superior: 15,2%.

Aquesta és només una de les conclusions de 'l'Informe d'emergència habitacional a Catalunya. Impacte de la crisi hipotecària en el dret a la salut i en els drets dels menors', que neix de 905 entrevistes a persones que han viscut de prop els processos derivats d'impagaments.

 L'Observatori DESC i la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) han volgut recollir en un estudi les conseqüències en la salut del pes emocional -d'angoixa, estrès i pressió- que comporta un procés d'execució hipotecària.

L'ombra dels desnonaments en els infants

D'acord amb l'informe, s'aprecien símptomes de tristesa en el 70% dels infants afectats, xifra que es redueix fins al 10% en els menors d'edat que no pateixen aquesta situació.

La realitat a la qual han de fer front els infants també afecta directament el rendiment escolar. Si el 48% dels nens tenen bons resultats acadèmics, tan sols el 17% dels menors d'edat de famílies desnonades se'n surten en l'àmbit acadèmic.  

Les dades són encara més esgarrifadores en el cas dels adults. El 88% presenten algun problema de salut mental, davant del 13% en el cas de la població general.

La probabilitat de patir una mala salut física també és més gran en les persones afectades: un 40% dels homes entrevistats declara tenir mala salut, davant del 15% en el global dels homes catalans, i un 57% de les dones, davan del 19%.

Pares i mares, doble pressió

En el 55,8% dels immobles en procés d'execució hipotecària hi viuen famílies amb nens. Els pares i mares que es troben en aquesta situació sovint es topen amb el rebuig dels infants, que es senten compungits i que en el 75% dels casos han hagut de deixar de fer una o més activitats extraescolars.

L'estudi posa de manifest que per cada deu adults afectats hi ha nou menors d'edat que també en reben les conseqüències, un 80% dels quals estan en etapa escolar i tenen entre 3 i 16 anys.

Emergència habitacional a Catalunya

L'impacte de la crisi ha suposat un increment de l'atur i la precarietat laboral. Segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT) durant el 2014 el nombre de llars amb tots els membres en l'atur va ser de 327.600, de les quals 200.000 no percebien cap ingrés.

La davallada dels ingressos ha derivat en un augment dels desnonaments per motius econòmics. Entre el 2008 i el 2014 a Catalunya hi ha hagut 115.000 procediments d'execució hipotecària. No obstant, la majoria dels desnonaments esdevinguts entre el 2013 i el 2014, el 60%, són de lloguer.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article